Αναφορικά με τις προγαμιαίες σχέσεις και τις σαρκικές αμαρτίες, έλεγε ο Άγιος Πορφύριος σε μια μητέρα:
''Να προσέχεις και να προσεύχεσαι, τα παιδιά σου να μη πέσουν στην σαρκική αμαρτία. Βέβαια και με τον λογισμό αμαρτάνει κανείς, αλλά ελαφρότερα, ενώ με την σαρκική συνεύρεση πολύ βαρύτερα, γιατί μ' αυτήν γίνονται βαθειές αλλαγές και ζημιές στην ψυχή''. (1)
Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης έλεγε σχετικά με την αγνότητα και τις προγαμιαίες σχέσεις:
''Ήρθαν δυό-τρεις φοιτήτριες σήμερα και μου είπαν: «Γέροντα, κάντε προσευχή να περάσουμε στις εξετάσεις». Και εγώ τις είπα: «Θα ευχηθώ να περάσετε στις εξετάσεις της αγνότητος. Αυτό είναι το πιο βασικό. Όλα τα άλλα βολεύονται μετά». Καλά δεν τις είπα; Ναι, είναι μεγάλο πράγμα να βλέπης στα πρόσωπα των νέων σήμερα την σεμνότητα, την αγνότητα! Πολύ μεγάλο πράγμα!
Έρχονται
μερικές κοπέλες οι καημένες τραυματισμένες. Ζουν άτακτα με νέους, δεν
καταλαβαίνουν πως ο σκοπός τους δεν είναι καθαρός και σακατεύονται. «Τι
να κάνω, Πάτερ;» με ρωτούν. «Ο ταβερνιάρης, τις λέω, έχει φίλο τον
μπεκρή, αλλά γαμπρό δεν τον κάνει στην κόρη του. Να σταματήσετε τις
σχέσεις. Αν σας αγαπούν πραγματικά, θα το εκτιμήσουν. Αν σας αφήσουν,
σημαίνει ότι δεν σας αγαπούν και θα κερδίσετε χρόνο»''. (2)
Ο π.Αθανάσιος Μυτιληναίος μιλώντας για την πορνεία σημειώνει (από απομαγνητοφωνημένη ομιλία του): ''Φαίνεται ότι αυτό το αμάρτημα στο σώμα έχει όχι μια απλώς ηθική διάσταση, αλλά φαίνεται ότι έχει μια οντολογική διάσταση. Φαίνεται ότι πάνω στο ότι έχει οντολογική διάσταση η Εκκλησία μας δεν επιτρέπει να γίνει κάποιος κληρικός μετά το βάπτισμα, έαν έχει πέσει σε αυτά τα αμαρτήματα, έστω κι αν έχει μετανοήσει και να γίνει και Άγιος! Δεν έχει το δικαίωμα, γιατί είναι αμετάκλητη η περίπτωση, αμετάκλητη, οριστικώς αμετάκλητη! Είναι φοβερό! Σάς λέω, χρόνια ψάχνω να το βρώ το γιατί. Και έχω τούτο πάνω-κάτω ανακαλύψει, φαίνεται οντολογική η διάσταση της αμαρτίας πάνω στο σώμα. Τι θα πει οντολογική; Θα πει ότι αφήνει κάποια χνάρια, αφήνει ένα κάτι. Τι είναι αυτό το κάτι, μόνο στα μάτια του Θεού φαίνεται''. (3)
Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος στον λόγο του περί Αγνείας σημειώνει:
''Εγώ ερευνώ για ποιόν λόγο συνηθίσαμε να λέγωμε, προκειμένου για οποιαδήποτε αμαρτία, μόνο ότι σφάλλουν οι άνθρωποι, ενώ όταν ακούσωμε πως κάποιος επόρνευσε, λέγομε με οδύνη: ο τάδε έπεσε''. (4)
Επιμέλεια: α.α.κ. (4.7.2019)
***
Βιβλιογραφία / σύνδεσμοι:
(1): ''Ανθολόγιο Συμβουλών'', Γέροντος Πορφυρίου Ιερομονάχου, Εκδόσεις ''Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος'', Μήλεσι Αττικής, Ά έκδοση, 2002
(2):
''Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο'', Λόγοι Α', Γέροντος
Παϊσίου Αγιορείτου, Ιερό Ησυχαστήριον ''Ευαγγελιστής Ιωάννης ο
Θεολόγος'', Σουρωτή Θεσσαλονίκης, Β' έκδοση, 1999
(3): Αρχ. Αθανασίου Μυτηλιναίου, Πρός Θεσσαλονικείς Α', ομιλία 8η, Παντελή Γκίνη.
(4): Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, Κλίμαξ, Λόγος 15ος Περί Αγνοίας, έκδοση Ι.Μ.Παρακλήτου
και:
''Εν Χριστώ Αγάπη ή Μεταπατερική Αγαπολογία; Ο Άγιος Πορφύριος απαντά...'', Αρχιμ. Σάββα Αγιορείτου, Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Εδέσσης, 2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου