Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Ρίζες και Ελληνική καταγωγή των Μακεδόνων

Ο ρόλος της Μακεδονίας στον ελληνικό πολιτισμό αρχίζει από την Μυθολογία (ήτοι το σύνολο των μύθων, διδαχών και παραδόσεων των αρχαίων προγόνων μας). Η πεποίθηση των αρχαίων Μακεδόνων καθώς και των άλλων Ελλήνων ότι η κατοικία των δώδεκα θεών ήταν στο μακεδονικό όρος Όλυμπος και ότι οι εννιά Μούσες που ήταν κόρες του βασιλιά Πιέρου κατοικούσαν επίσης στο μακεδονικό όρος Πιέρια, αποτελεί απόδειξη ό,τι τα ελληνικά φύλλα ήταν αρχικά εγκατεστημένα στη Μακεδονία. 

Κατά τον Ησίοδο, ο Μακεδών (ο πρόγονος του Μακεδονικού λαού και ο Μάγνητας (πρόγονος του Θεσσαλικού λαού) ήταν παιδιά του Δία και της Πανδώρας, κόρης του Δευκαλίωνα, και στα Πιέρια και τον Όλυμπο είχαν την κατοικία τους. Ο ιστορικός Ελλάνικος, έγραφε τέλος 5ου αιώνα ότι ο Μακεδών ήταν παιδί του Αιόλου και ότι οι Μακεδόνες όπως και οι Θεσσαλοί μιλούσαν την Αιολική διάλεκτο.  
 
ο Όμηρος (9-8ος αιώνας π.Χ.)
Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα τα ονόματα διαφόρων Πελασγικών και Ελληνικών φύλων που κατοικούσαν στην Μακεδονία, παρέχει δε και τοπογραφικές πληροφορίες. Ο Στράβων αναφέρει τον Αστεροπαίο, γιο του Πηλεγόνα, που ήταν από την Παιονία της Μακεδονίας. Ο Στράβων επίσης σημειώνει: ‘’εστίν ουν Ελλάς και η Μακεδονία’’. Ο Ηρόδοτος αναφέρει: ‘’αυτοί που κατάγονται από τον Περδίκκα είναι Έλληνες, όπως το θέλουν οι ίδιοι, το ξέρω κι εγώ ότι έτσι είναι’’.

Ο Αισχύλος στις Ικέτιδες εμφανίζει τον βασιλέα του Άργους Πελασγό να καυχιέται γιατί το γένος του άρχει και πέρα από την Πίνδο και τη Δωδώνη μέχρι τα αγνά νερά του Στρυμώνα, συμπεριλαμβάνοντας έτσι και την Μακεδονία.

Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι οι Μακεδόνες αποτελούνται από διάφορες ελληνικές φυλές με χωριστούς βασιλείς που κατοικούσαν στην Πίνδο και τη δυτική Μακεδονία.

Ο Αλέξανδρος ο Α’, όταν έφθασαν στην Μακεδονία Πέρσες πρέσβεις για να επισκεφθούν τον πατέρα του Αμύντα, που βασίλευε τότε, τους είπε: ‘’είμαι δε και ο ίδιος Έλλην και δεν θα ήθελα να δω την Ελλάδα από ελεύθερη να γίνει υπόδουλη’’. 

Ο Πολύβιος αναφέρει: ''Ο όρκος που έδωσε ο Αννίβας προς τον πρεσβευτή Ξενοφάνη του Κλεομάχου Αθηναίο, τον οποίο έστειλε ο βασιλεύς Φίλιππος... εν ονόματι όλων των θεών προστατών της Μακεδονίας και της Ελλάδος''. Η διατύπωση ''η Μακεδονία και η άλλη Ελλάδα'' καθώς και ''οι Μακεδόνες και οι άλλοι Έλληνες'' απαντά και σε άλλους συγγραφείς. 
 
                        Φίλιππος ο Β' (382-336 π.Χ.), Βασιλιάς του Βασιλείου της Μακεδονίας (359-336 π.Χ.), πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Τόσο ο Φίλιππος ο Β', το 337 π.Χ., όσο και ο Αλέξανδρος το 335 π.Χ. ορίσθηκαν από το Κοινό της Κορίνθου, δηλαδή από όλους τους Έλληνες, εκτός των Λακεδαιμονίων, αρχιστράτηγοι αυτοκράτορες όλων των Ελλήνων. 

Μετά την μάχη της Ισσού ο Μ.Αλέξανδρος έστειλε επιστολή στον Δαρείο, όπου έλεγε: ''...οι δικοί σας πρόγονοι αφού ήλθαν στην Μακεδονία και την άλλη Ελλάδα μάς κακοποίησαν...εγώ δε αφού ορίσθηκα αρχηγός των Ελλήνων...''.

Επιμέλεια: Κάρανος Μακεδόνας (19.5.2019) 

***
Βιβλιογραφία / Πηγές / Σύνδεσμοι: 
-Η πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας, Νικόλαος Κ. Μάρτης, Εκδόσεις Παιδεία/Μάλλιαρης-Παιδεία Α.Ε., Αθήνα, 2007
-Αρριανός, Αλεξάνδρου Ανάβαση, μετάφραση-σχόλια: Βασίλειος Μ.Παπαδόπουλος,  Εκδόσεις Παιδεία/Μάλλιαρης-Παιδεία Α.Ε., Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου