Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Οι Ατίμητοι νεκροί μας ήρωες του Έπους 1940-41.


Το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 άρχισε να γράφεται το θρυλικό Έπος του 1940-41.

Νέα παληκάρια, με μια εικονίτσα της Παναγίας στην τσέπη του στήθους, με την ευχή της μάνας, με τις ευχές όλων των Ελλήνων σπεύδουν να καταταγούν.

Πολλές σειρές φαντάρων είχαν καταταγεί ήδη, λίγους μήνες και εβδομάδες πριν, όταν ένα άριστο σχέδιο επιστράτευσης του Ελληνικού Στρατηγείου με εντολή του τότε πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά λάμβανε με αρτιότητα και αποτελεσματικότητα την πλήρη και επιτυχή εφαρμογή του.

Οι Ιταλοί επιτέθηκαν ήδη από της 4ης πρωϊνής της 28ης Οκτωβρίου χωρίς να σεβαστούν ούτε το τελεσίγραφο που οι ίδιοι όρισαν. Ανανδρεία, αλαζονεία, ιταμότητα την οποία βρήκαν μπροστά τους...

Κατά την έναρξη των επιχειρήσεων, την πρωΐα της 28ης Οκτωβρίου 1940, οι Ιταλοί στρατηγοί, αφού -προφανώς είπιαν τον πρώτο καφέ τους- έδωσαν ραντεβού ο ένας στον άλλο ό,τι τον επόμενο, κατά τις 12.00 θα τον πιούν με θέα την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα...

Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο...και ο ξενοδόχος δεν είχε δείξει ακόμη τι περιποίηση αναμένει τον επιβουλέα του...
Οι ιαχές ''Αέρα'' έφθασαν από την ορεινή Πίνδο ως το Τεπελένι, την Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο, την Πρεμετή, το Λεσκοβίκι. Άλλο λίγο και θα τους πετάγαμε στην θάλασσα του Ιονίου και τους Ιταλούς και τους συνεργάτες τους Αλβανούς και Τσάμηδες.
 
Κεντρικό Γκόλικο, Ύψωμα 1615, απέναντι από τον Αυχένα της Μετζγκοράνης.
Τα χιόνια άρχισαν να λιώνουν, αποκαλύπτοντας τους νεκρούς μαχητές.
(Από τη συλλογή του Πέτρου Αρτάνη) (πηγή)
'' Ή ταν ή επί τας''

Οι Ιταλοί σάστισαν μπρός στην αντεπίθεση που εφάρμοσε ο Μέραρχος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, μπρός στην άμυνα των συνοριο-φυλακίων που είχε οργανώσει ο
Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαμάκης, μπρός στον θρυλικό πυροβολιτή Δημήτριο Κωστάκη που έστελνε τους όλμους στην...χύτρα του απέναντι ιταλικού στρατώνα ή στην αίθουσα διοικήσεως που μελετούσαν τα επιτελικά σχέδια οι Ιταλοί αξιωματικοί, μπρος σε κάθε Έλληνα αξιωματικό και οπλίτη που με την στάση του και τα έργα του υπέγραφε και έπραττε το ''Ή ταν ή επί τας'' [«Ἄλλη προσαναδιδοῦσα τῷ παιδὶ τὴν ἀσπίδα καὶ παρακελευομένη· “τέκνον”, ἔφη, “ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς.”» έργο του Πλουτάρχου Λακαινῶν Ἀποφθέγματα (Ηθικά)].

Την φράση αυτή υπέγραψαν με τα αίματά τους, εν συνόλω 13.936 αξιωματικοί και οπλίτες του ένδοξου Ελληνικού στρατού πεσόντες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος από πρωΐας της 18ης Οκτωβρίου 1940 έως την 28η Απριλίου 1940 όταν οι Γερμανοί Ναζί παρακάμπτοντας το σύμπλεγμα των ''Οχυρών'' ονομαζόμενο και ως ''Γραμμή Μεταξά'' κατευθύνονταν προς την Θεσσαλονίκη του Αγίου Δημητρίου.

ΟΙ Ατίμητοι νεκροί μας Ήρωες

Εκ των 13.936 θυσιασθέντων αξιωματικών και οπλιτών του μετώπου ετάφησαν εντός Ελλάδας 5.960.
Άταφοι εις τα βουνά της Πίνδου και της Βορείου Ηπείρου παρέμειναν 7.976.
Από αυτούς 2.800 έχουν εντοπισθεί σε πρόχειρα στρατιωτικά νεκροταφεία και ομαδικούς τάφους εις Ντραγκότι, Δέλβινο, Βόδινο, Χειμάρα, Ερσέκα, Ντεβόλ, Βουλιαράτες, Πόγραδετς, Πρεμετή, Κλεισούρα, Κορυτσά, Μπογάζι, Ροντόνι, Μοράβα, Κυπαρό, Πλατυβούνι, Γκόλικο, Τρεμπεσίνα, Πούντα Νόρνε, Σκουτάρα.
Εις τα βουνά και χιονισμένες κορφές της Πίνδου και της Βορείου Ηπείρου παραμένουν άταφοι και χωρίς ταυτοποίηση 5.200 Ατίμητοι νεκροί, αξιωματικοί και οπλίτες. 
Τι ντροπή για το πανάθλιο αυτό κράτος (δεν αναφέρομαι στους δημοσίους υπαλλήλους), -που ως δομή και κατεύθυνση υπάρχει για να υπονομεύει το έθνος μας και τον Ελληνισμό- να μην έχει μεριμνήσει, 79 χρόνια μετά, για την ανεύρεση και ταυτοποίηση των Ατίμητων νεκρών μας. 
Οι Αρχαίοι μας πρόγονοι πάντοτε μεριμνούσαν για να αποδωθούν τιμές στους νεκρούς και φρόντιζαν για την τιμητική ταφή τους. Ήλθε λοιπόν αυτό το πανάθλιο κράτος και οι κυβερνήσεις να ''συλήσουν'' και αυτό το ιερό καθήκον.
Μα η ψυχή του Έλληνος και Ρωμηού δεν ταυτίζεται με τις πρακτικές των αθλίων...

Μέσα σε βόλια κι’ οβίδων κρότους
Πέσαν τα νιάτα μεσ’ στον ανθό τους
Πάνε λεβέντες, πάνε κορμιά
Κι’ άγνωστα τα ‘θαψαν στην ερημιά
Κανείς δεν ξέρει που τα’ χουν θάψει
Κανείς δεν πήγε για να τα κλάψει
Κανείς δεν έκαψε για’ αυτά λιβάνι
Κανείς δεν έπλεξε γι’ αυτά στεφάνι.
Ανώνυμοι ήρωες, άγνωστοι τάφοι
Κανένα όνομα σ’ αυτούς δεν γράφει

Γεώργιος Σουρής 
Επιμέλεια: α.α.κ. (30.10.2019) 
Από την τελετή ενταφιασμού στο στρατιωτικό κοιμητήριο στο χωριό Ντραγκότι της Βορείου Ηπείρου 573 πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών (12.10.2018). (εδώ)
Πηγές /Σύνδεσμοι:

-(άρθρο): Οι Ατίμητοι νεκροί της Μεγάλης μάχης της Ελλάδας του 1940-41, εδώ
-(άρθρο): Αναζητώντας 8.000 Έλληνες πεσόντες του Έπους του '40 στην Αλβανία, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου